Uusimmat kirjoitukset

Uutiset

25.9.2013Hallitus on unohtanut lapsen edunLue lisää »17.9.2013Perussuomalaiset: Sitoudumme suomalaisen hyvinvoinnin, työn ja kilpailun parantamiseenLue lisää »4.9.2013Timo Soini: Hallitus unohti ihmisen (ryhmäpuheenvuoro)Lue lisää »

Kävijälaskuri

Käyntejä kotisivuilla:68431 kpl

Inkoon Sadonkorjuumarkkinoilla tavataan!

Perjantai 13.9.2013 klo 22:17 - Vesa-Matti Louekoski

Inkoon Perussuomalaiset ry osallistuu Inkoon torilla järjestettäville Sadonkorjuumarkkinoille, Perunapäivään, lauantaina 14.9.2013 klo 10:00-13:00.

Inkoon ja naapurikuntien Perussuomalaisten luottamushenkilöitä ja yhdistysaktiiveja on tavattavissa Perussuomalaisten teltalla. 

Perussuomalaisten kansanedustaja Arja Juvonen (http://www.arjajuvonen.fi/etusivu) on myös tavattavissa Inkoon torilla klo 10:00-11:30.

Espoolainen Arja Juvonen kertoo sivuillaan itsestään muun muassa seuraavaa:

"Olen yrittäjäperheen tytär, kolmen kouluikäisen lapsen äiti ja vanhustenhoitaja Espoosta. Olen kotoisin Savosta Siilinjärveltä, Kallaveden rannalta. Tulin aikoinaan opiskelemaan Helsinkiin, työskentelin vuosia vanhustenhoitajana ja innostuin politiikasta hoitajien palkkakeskustelujen myötä luottamusmiehenä toimiessani vuonna 2007. Minut valittiin Espoon kaupunginvaltuustoon 2008 ja Uudenmaan kansanedustajaksi 2011.

Politiikkaan minua on kannustanut isäni, joka toimi aikoinaan SMP:n puolueessa. Isäni oli mukana perustamassa paikallisyhdistyksiä, sekä järjestämässä SMP:n puhetilaisuuksia ja tapahtumia pitkin Savoa. Veikko Vennamo ja Eino Poutiainen kiersivät maakuntia ja vierailivat silloin tällöin kodissamme. Minulla on muistikuva, kuinka noin 3 vuotiaana istun Veikko Vennamon sylissä valkoisessa kiikustuolissa."

Tervetuloa tapaamaan Arjaa ja keskustelemaan Perussuomalaisten teltalle!

img_3193.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Inkoon tori, Perunapäivä, Perussuomalaiset, kansanedustaja Arja Juvonen

Janne Laakkonen siirtyi Perussuomalaisiin!

Keskiviikko 4.9.2013 klo 20:41 - Vesa-Matti Louekoski

Perussuomalainen -lehden verkkosivuille ilmestyi keskiviikkoaamuna 4.9.2013 uutinen, joka yllätti onnellisesti meidät Siuntion Perussuomalaiset:

”Lohjan kokoomuksen äänikuningas Janne Laakkonen on siirtynyt kokoomuksesta Perussuomalaisiin. Kokoomuksen hallitustyöskentelyn linjattomuus ja hyvä veli -järjestelmällä sovitut luottamuspaikat olivat Laakkoselle viimeinen pisara.

Lakimies-yrittäjänä toimiva Laakkonen sai vuoden 2012 kunnallisvaaleissa Lohjalla toiseksi eniten ääniä. Kärkipaikan nappasi perussuomalaisten tuore puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo. Molemmat toimivat jatkossa samassa valtuustoryhmässä.

Perussuomalaisten Lohjan paikallisyhdistys on yksimielisesti hyväksynyt Laakkosen mukaan yhdistyksen toimintaan.”

Siuntion Perussuomalaiset ry toivottaa Janne Laakkosen tervetulleeksi meidän perussuomalaisten kanssamatkaajien pariin.

Meidän parissamme on tilaa elää ja hengittää täysin vapaasti - omana itsenään. Juuri sitä suomalaisen ihmisen sielu kaipaa.

Lohjalle lähtee täältä Siuntiosta sydämelliset onnittelut Jannelle, hänen perheväelleen ja Lohjan Perussuomalaiset ry:n väelle!

 

 psjanne.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Janne Laakkonen, Lohja, Riikka Slunga-Poutsalo

Valtuuston kokous 2.9.2013

Keskiviikko 4.9.2013 - Mika Mäenpää

Eilen pidettiin valtuuston syyskauden ensimmäinen kokous. Kokous sujui rauhallisissa merkeissä.

Toki muutamia kiperiäkin lastuja lenteli, mutta sehän kuuluu asiaan.

Kokouksessa käytiin jonkin verran keskustelua talouden tasapainoitusohjelmasta.

Kunnanhallituksen pohjaehdotuksessa ehdotettiin, että valtuusto hyväksyisi tasapainoitusohjelman, ilman liiteosaa. Tasapainotusohjelma pitää olla tehtynä, jotta kunta voi hakea harkinnanvaraista valtionosuutta.  Siuntion kunta on hakemassa harkinnanvaraista valtionosuutta 800 000 €.

Jotkut valtuutetut olivat jo etukäteen kertoneet julkisuuteen ennen aikaisia tietoja talouden tasapainotusohjelman toimenpiteistä.

Perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Vesa-Matti Louekoski käytti hieman pidemmän puheenvuoron (lue täältä), jossa selvensi asioiden tilaa ja muistutti, että varsinaiset tasapainoitustoimenpiteet vahvistetaan vasta myöhemmin syksyllä valtuustossa ensi vuoden budjetin hyväksymisen yhteydessä. Nämä toimenpiteet tulisivat perustumaan tasapainotusohjelman työryhmän, hallintokuntien ja lautakuntien valmistelemiin päivityksiin.

Keskustelun aikana perussuomalaisten Louekoski teki pohjaehdotuksesta poikkeavan ehdotuksen (lue täältä),  jossa ehdotettiin, että valtuusto hyväksyy tasapainotusohjelman ilman liiteosaa ja lisäksi kunnanhallitus nimeäisi poliittisen ohjausryhmän valvomaan myöhemmin hyväksyttäväksi tulevan päivitetyn tasapainotusohjelman tavoitteiden toteutumista, sekä tekemään toimenpide-ehdotuksia.

Mäenpään (ps) kannattama esitys hyväksyttiin valtuustossa ilman äänestystä, yksimielisesti.

Kokouksessa hyväksytiin myös sivistylautakunnan ja sivistysosaston johtosäännön muutos, pari kappaletta yleiskaavan muutosta.

Valtuusto myönsi myös eron valtuutetun tehtävistä Kristian von Essenille muuton vuoksi ja hänen tilalleen valittiin Taina Janhunen (vihr). Kunnanhallituksen varajäseneksi von Essenin tilalle valittiin Timo Raivio (vihr).

Sivistyslautakunnan ruotsinkielisen jaoston varajäseneksi Jessica Parland von Essenin tilalle valittiin Karin Gottberg-Ek.

Kokouksessa käsiteltiin myös aiemmin tehtyjä aloitteita koskien, valtuuston 25.2.2013 kokouksen pykälien 29-34 uudelleen käsittelyä ja valtuuston puheenjohtajan toimien selvittämistä, Kirkkonummen ja Inkoon kuntien edustajien kutsumista kuntaliitosneuvotteluihin sekä yhteistyö tapaamista Lohjan kaupungin kanssa.

Kaikki nämä aloitteet todettiin loppuun  käsitellyiksi.

Kokouksessa jätettiin kaksi uutta aloitetta.

Svanfeldt (r) ja lähes kaikki valtuutetut allekirjoittivat aloitteen joka koski suvaitsevaisuuskasvatusta kouluissa.

Vesa-Matti Louekoski (ps), Mika Mäenpää (ps), Heikki Valtavaara (kok), Heikki Kaisla (kok) sekä Karl-Gustaf Holm (sit) jättivät aloitteen Lohjan kaupungin edustajien kutsumiseksi kuntaliitosneuvotteluihin.

Lisäksi Heikki Kaisla Siuntion Yrittäjien puheenjohtajana jätti sitoumuksen, jolla allekirjoittaneet valtuutetut sitoutuvat edistämään yrittäjyyttä Siuntiossa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siuntio, valtuusto

Siuntio-päivä

Sunnuntai 1.9.2013 klo 11:43 - Mika Mäenpää

Eilen 31.8.2013 vietettiin jälleen perinteistä Siuntio-päivää.

Aamu alkoi varsin sateisen ja kostean oloisena, mutta onneksi ennen tapahtuman alkua sää ehti muuttua kuivemmaksi ja taisipa ilma muuttua tapahtuman loppupuolella jopa hieman aurinkoiseksikin.

Olimme saaneet teltallemme vierailemaan  Kirkkonummen Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Jaana Mannisen sekä Perussuomalaisten Uudenmaan piirin / Kirkkonummen Perussuomalaisten sihteerin Teijo Petäjäjärven.

Perussuomalaiset rp:n puoluesihteeri Rikka Slunga-Poutsalon piti myöskin  tulla vierailemaan, mutta valitettavasti hän oli sairastunut, eikä päässyt paikalle.

Ihmisiä oli liikkeellä mukavasti ja ilmapiiri oli leppoisa, saimme kuulla orkesterin musiikkia, kuoron laulantaa, keskustella mielenkiintoisista aiheista. Kaiken kaikkiaan erittäin onnistunut päivä.

Siuntion Perussuomalaisten teltallakin kävi ihmisiä mukavasti, huomattavasti enemmän kuin aiemmissa tapahtumissa, josta olenkin erittäin tyytyväinen.

Kiitos kaikille teltalla piipahtaneille.

Oli mukava kuulla Teidän mielipiteitänne ja taisi sieltä tulla muutama ehdotuskin asioista joihin kannattaisi tarttua.

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: SIuntio, Siuntio-päivä

Syksy tulee - sen myötä haasteet

Perjantai 16.8.2013 klo 0:31 - Mika Mäenpää

 

Kesä alkaa olla jo takana ja kohti syksyä mennään.

Yksi varma merkki syksyn  lähestymisestä on Siuntio-päivä, johon myös Siuntion Perussuomalaisetkin ovat osallistumassa.

Tervetuloa lauantaina 31.8 klo 10-14 Aleksis Kiven koululle tapaamaan meitä teltallemme.

Ensimmäiset lautakuntien kokoukset ovat jo takana ja pian alkaa myöskin valtuuston työskentely.

Syksy tuo mukanaan monenlaisia haasteellisia asioita mm. minkä kunnan kanssa lähdetään kuntaliitosneuvotteluihin?

Kirkkonummihan totesi metropolilausunnossaan, että he haluavat olla itsenäinen kunta tai jos neuvotella pitää, he neuvottelevat Espoon ja Vihdin kanssa. Suunta siis metropolialueelle.

Lohja taas on lausunnossaan todennut olevansa valmis neuvottelemaan Siuntion, Inkoon, Vihdin ja Karkkilan kanssa kuntaliitoksesta.

Siuntio piti lausunnossaan ensisijaisena suuntana Lohjaa.

Ilmassa on ollut, että neuvotella pitäisi joidenkin mielestä useampaan suuntaan yhtä aikaa. Tuntuu perin oudolta, jos lähtisimme nyt vaatimaan Kirkkonummea kuntaliitosneuvotteluihin, kun he ovat demokraattisella päätöksellään todenneet, ettei jo aiemmin tehdyjen selvitysten perusteella löydy perusteita kuntaliitokselle.

Mielestäni moneen suuntaan ei voida neuvotella yhtä aikaa, jollei sitten joillakin tahoilla ole  tarkoituksena saada kuntaa jaettua.

Tämän suuntaisia intohimoja olemme saaneet havaita suoraan ja epäsuoraan, huolimatta valtuuston yksimielisestä päätöksestä, että kunta pidetään kokonaisena.

VALITETTAVASTI! (Sanoi eräs entinen presidentti)

Kunnan pitäisi ilmoittaa marraskussa kenen kanssa neuvottelee kuntaliitoksesta.

Yksi iso kysymys on miten saataisiin konkreettisesti säästöjä kunnan taloudessa mahdollisimman pian, ettei kunta täyttäisi kaikkia kriisikunnan kriteereitä .

Sote-uudistus on edelleen levällään, kuin Jokisen eväät. Uudistuksen vaikutukset Uudellamaalla ja erityisesti läntisellä Uudellamaalla ovat arvailujen varassa.

Saapa nähdä kauanko menee ennen kuin Kataisen hallitus saa jotain aikaiseksi, jos sitten mitään.

Toivotan kaikille raikasta ja tarmokasta alkavaa syksyä, ” turuilla ja toreilla tavataan”.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siuntio, kuntaliitos, talous

Raaseporin hankinnoista ja lääkäreiden suomen kielen taidoista kantelut AVI:iin

Maanantai 5.8.2013 klo 22:13 - Vesa-Matti Louekoski

Raaseporin valtapuolueet lakaisevat ongelmat maton alle

Raaseporin Perussuomalaisten puheenjohtaja ja kaupunginvaltuutettu Petri Palin on tehnyt kaksi hallintokantelua Raaseporin hankintatoimen epäselvyyksistä ja Raaseporissa toimivien lääkäreiden olemattomista suomen kielen taidoista Etelä-Suomen aluehallintovirastoon (AVI).

Asiasta uutisoi lauantain 3.8.2013 Länsi-Uusimaa (sivulla 4) otsikolla ”Palin kanteli Raaseporin hankinnoista ja lääkäreistä.

Länsi-Uusimaa kertoo edellä mainitussa uutisessaan Palinin kanteluiden perusteluista seuraavaa:

”Petri Palin haluaa kanteluilla selvittää Raaseporin kaupungin menettelytavat, jotta tiedetään, voivatko kunnat todella menetellä näin vai olisiko kaupungin sisäisen tarkastuksen, viranhaltijoiden ja valtuuston pitänyt puuttua asioihin järeämmällä kädellä.

Palin tuo haastattelussaan esille monessa RKP-johtoisessa kunnassa havaittavan ilmiön, että mihinkään negatiivisiin asioihin tai suoranaisiin ongelmiin ei haluta puuttua. Ongelmat vain lakaistaan esimerkiksi valtuustoon tullessaan pelkästään maton alle:

”- Haluan selvittää, mihin kuntalaisten verovaroja tässä taloustilanteessa käytetään ja onko taustalla hyvä veli –järjestelmä vai peräti maantapa. Valtapuolueet Raaseporissa eivät tunnu haluavan puuttua asiaan mitenkään.”

Raaseporin selkeät valtapuolueet ovat RKP ja SDP. Raaseporin SDP on valunut yhä lujemmin ruotsinkielistä SDP:tä edustavan johtohahmonsa, kansanedustaja Maarit Feldt-Rannan, RKP:tä myötäilevälle linjalle. Esimerkiksi Karjaan suomenkielisen SDP:n suoraselkäisempää ja suomenkielisten kielellisiä oikeuksia puolustavan linjan murtumisajankohtana on ollut selvästi vuonna 2009 toteutunut kuntaliitos. Asiasta on kirjoittanut karjaalainen Heikki Mansikkaniemi omassa kirjassaan ”KARJAAN SUOMENKIELISTÄ sosiaalidemokratiaa 100 vuotta”. Katso lisää esimerkiksi (klikkaa) täältä.

Raaseporin kaupunki syntyi vuonna 2009 Tammisaaren kaupungin sekä Karjaan ja Pohjan kuntien välisessä kuntaliitoksessa. Hallinnollinen keskus sijaitsee ruotsinkielienemmistöisessä (n. 80 % asukkaista) Tammisaaressa.

Tammisaaren ja Karjaan lääkärit eivät puhu suomea?

Länsi-Uusimaa lehden haastattelun mukaan Palinin yksi kantelu koskee Raaseporin julkisissa hankinnoissa ilmenneitä ongelmia: hankintalain noudattamattomuus, kilpailutuksen kiertäminen, asianmukaisten työsopimusten puuttuminen (vrt. markkinaoikeuden päätös Siuntiota koskien).  

Toinen kanteluista koskee puolestaan Tammisaaren ja Karjaan terveyskeskuksissa ilmenneitä tapauksia, joissa lääkärit eivät puhu sanaakaan suomea.

Haastattelussa Palin toteaa seuraavaa:

”- Terveydenhuoltolain viesti on, että potilaiden pitää voida valita kieli, jolla häntä palvellaan. Ei voi olla niin, että kolmesta lääkäristä yksikään ei puhu suomea. Tulkkaus taas voi aiheuttaa vääriä tulkintoja ja vaarantaa potilasturvallisuutta.”

Tammisaaren terveyskeskuksen lääkäreiden suomen osaamattomuus nousikin vastikään tapahtumiensa karmivassa ominaisuudessa suorastaan suomenkielisten silmille (Iltasanomat, ”Lääkäri puhui vain ruotsia”, 23.7.2013 (sivu 7)).

Voi vain arvuutella, kuinka suurta määrää suomenkielisiä Palinin kantelun esiintuomat kielellisiin perusoikeuksiin kohdistuneet laiminlyönnit ovatkaan jo ehtineet koskea.

Kuten Palin ilmaisee asian: ongelmat lakaistaan maton alle!

Kaksikielisen ja RKP-johtoisen Siuntion paikallispolitiikasta käsin ilmiö on tuttu. Tuttuja ovat myös RKP:n apupuolueina toimivat tahot (lähinnä Vihreät, SDP ja Kokoomus).

Raaseporin kaupunginjohtaja on herättänyt laajaa kummeksumista

Kaupunginjohtaja Mårten Johansson toimi aikaisemmin Tammisaaren kaupunginjohtajana ja on tunnetusti pitkällisen RKP:läisen virkamiestaustan omaava persoona.

Mårten Johansson on noussut vastikään lehtien otsikoihin Lohjan kaupunginhallitukselle osoittamallaan kirjeellään. Kirjettä kuvataan voimakkaan hyökkääväksi, lisäksi ”ainutlaatuisena ja ennen kuulumattomana” erityisesti siinä periaatteellisessa mielessä, että kirjeessä toisen kaupungin virkamies esittää äärimmäisen suorasanaisia ja negatiivisia arvioita vaateineen toisen kaupungin demokraattisesti valittua poliittista luottamushenkilöä kohtaan.

Kaupunginjohtaja Johansson on onnistunut myös loukkaamaan Raaseporissa vähemmistössä (30,7 % asukkaista) olevien suomenkielisten yhteisöä omalla 60-vuotishaastattelullaan (Länsi-Uusimaa, 10.11.2012). Haastattelussaan hän totesi muun muassa seuraavaa:

”On vaikea saada uudet muuttajat perehtymään vanhoihin piireihin … Meillä on ruotsinkielisellä puolella erittäin vahva yhdistyselämä, marttayhdistyksiä ja jahtiseuroja, ja se on havaittu, että suomenkielisellä puolella koulut ovat tärkeitä sosiaalisia ympäristöjä”.

Johansson ei unohtanut myöskään haastattelussaan todeta, että hänen mielestään olisi hyvä pohtia, keitä raaseporilaisiksi halutaan. Korjaushaastattelukaan ei tuonut valoa kieliasenteellisen tunnelin päähän.

Ainakaan ei ole jäänyt epäselväksi, että Raaseporin RKP-mielisen virkamiesjohdon mielestä suomenkieliset ovat niitä ”alemman kastin ihmisiä”.

Haglundin lausunto ja todellisuus

Svenska Ylen kotisivuilla 31.7.2013 julkaistussa haastattelussa puolustusministeri ja RKP:n puheenjohtaja (= Svenskfinlandin pääministeri?) toteaa muun muassa seuraavaa (suomennos):

”... Me ammumme itse itseämme jalkaan … on myös tärkeää, että me ruotsinkieliset siellä, missä me olemme enemmistössä ja vahvassa asemassa, kohtelemme suomenkielistä vähemmistöä samalla tavalla, kuin me toivomme tulevamme kohdelluiksi silloin, kun me olemme vähemmistössä …”

Kieltämättä, RKP ja sen jopa suomenkieliset kielipoliittiset mielistelijät (= rahan, etujen, paremmuusilluusion nälkäiset ja muuten vain kiitoksen kipeät poliitikot) toimivat kuten Haglund itse toteaa:

”Me ammumme itse itseämme jalkaan”.

Poliittisesti tämän voi luonnollisesti tehdä, sillä Suomi on vapaa maa (tai jotain sinne päin).

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Etelä-Suomen AVI, hallintokantelu, hankintalaki, kielelliset oikeudet, terveyskeskuslääkäreiden kielitaito, Petri Palin, Raasepori, Perussuomalaiset

Otteita Siuntion kunnanhallituksen 24.6.2013 päätöksistä

Torstai 4.7.2013 klo 20:53 - Vesa-Matti Louekoski

Lue kirjoitus täältä: http://www.vesamattilouekoski.net/blogi/2013/07/04/95

Kommentoi kirjoitusta.

Perussuomalaiset rp:n puoluekokous Joensuussa 29.6-30.6.2013

Sunnuntai 30.6.2013 klo 21:59 - Siuntion Perussuomalaiset ry

"Älkää antako liekkinne sammua!", totesi Joensuun kaupunginjohtaja Perussuomalaiset rp:n 10. puoluekokouksen avauspuheenvuorossaan!

Ja meidän sydäntemme liekki palaa tuodessamme Suomen ja suomalaisen kansan äänen yhteisten asioiden hoitamisen keskelle!


Perussuomalaiset rp:n 10. puoluekokous järjestettiin Joensuussa 29.6-30.6.2013.

Kokouspaikaksi oli varattu Joensuu Areena, joka olikin paikkana erittäin toimiva.

Kokouksessa oli paikalla reilu 1700 Perussuomalaista, Siuntiosta paikalla oli kolme edustajaa.

Lauantaina 29.6.2013  ohjelmassa oli puheenjohtajan,  3 varapuheenjohtajan sekä puoluesihteerin valinta seuraavaksi kahdeksi vuodeksi.

Timo Soini teki selväksi, että hän katsoo kutsumuksensa olevan Suomessa, sen kansassa ja kotimaan politiikassa!

Timo Soini ei siis itse asetu ehdolle eurovaaliehdokkaaksi.

Puolueen puheenjohtajaksi valittiin edelleen Pohjois-Karjalan vävypoika Timo Soini, ylivoimaisella äänimäärällä. Puheenjohtajakilpailussa oli myös kaksi muuta ehdokasta.

Ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi valittiin jo ennakkoon paikalle veikattu Jussi Niinistö, toiseksi varapuheenjohtajaksi nousi Hanna Mäntylä ja kolmanneksi varapuheenjohtajaksi valittiin Juho Eerola , toisen äänestyskierroksen jälkeen.

Puoluesihteerikilpaan oli ilmoittautunut 11 ehdokasta, joista ensimmäisellä äänestyskierroksella eniten ääniä sai Riikka Slunga-Poutsalo  sekä Joukamo Kortesalmi. Toisella äänestyskierroksella voiton vei Riikka Slunga-Poutsalo Lohjalta.

Onnittelut uusille puheenjohtajille sekä puoluesihteerille!

Kokouksessa käytettiin muuten sähköistä äänestystä, joka olikin erittäin näppärä tapa hoitaa äänestykset, joita muuten oli aika monta kaiken kaikkiaan.

Sunnuntaina  30.6.2013 kokouksessa keskuteltiin Eu-vaaliohjelmasta, sekä kuultiin mm. selostukset eduskuntaryhmän, Perussuomalaiset Naiset ry:n, PS Nuorten ry:n, Oikeutta Eläkeläisille ry:n sekä Suomen Perusta-säätoön toiminnasta 9. ja 10. puoluekokouksen väliseltä ajalta.

Sunnuntaina valittiin myöskin puoluevaltuuston jäsenet, uudeltamaalta valtuustoon saatiin 3 jäsentä, Pentti Sittnikow (Sipoon PS), Saara Lång (Loviisan PS) , Petri Palin (Raaseporin PS). Uudenmaan kaksikieliset kunnat ovatkin nyt sitten hyvin edustettuna puoluevaltuustossa, mistä voimme olla onnellisia!

Onnittelut puoluevaltuustoon valituille. 

Kokouksen järjestelyt oli hoidettu todella hyvin ja toimivasti. Erityisesti kiitosta ansaitsee tarjolla ollut ruoka, joka oli todella hyvää ja maistuvaa.

Näin ensikertalaisena mukana olleena ei voi muuta todeta kuin, että oli mukava kokemus olla mukana puoluekokouksessa, tapasi uusia ihmisiä sekä vanhoja tuttuja, kuuli muiden puolueemme jäsenten mielipiteitä ja pääsi suuren tilaisuuden tunnelmaan.

Tästä meidän on hyvä lähteä jatkamaan ja kasvattamaan puoluetta, suurimmaksi puolueeksi!

Siuntion Perussuomalaiset ry:n sihteeri Mika Mäenpää + muut Siuntiosta paikalla olleet.

ps_puheenjohtajisto.jpg

                     Uudet puheenjohtajat ja puoluesihteeri.

                  Timo Soini, Juho Eerola, Hanna Mäntylä, Jussi Niinistö, Riikka Slunga-Poutsalo

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perussuomalaiset, puoluekokous, Joensuu

Eduskunta hyväksyi kuntarakennelain: laki voimaan 1.7.2013

Torstai 27.6.2013 klo 14:21 - Siuntion Perussuomalaiset ry

Eilen 26.6.2013 eduskunta vahvisti äänin 96–63 (poissa 40) kuntarakennelain ennen eduskunnan kesälomakautta.

Presidentti Sauli Niinistö vahvistaa 1.7.2013 voimaan astuvan lain perjantaina 28.6.2013.

Linkki valtiovarainministeriön tiedotteeseen VM 102/2013, 27.6.2013.

Olennaisia piirteitä

Kuntajakolain nimike korvataan paremmin kuvaavaksi kuntarakennelaiksi.

Kuntarakennelakiin liittyvät kielilain muutokset astuvat voimaan yhdessä kuntarakennelain kanssa.

Kielilain muutoksilla pyritään varmistamaan kuntien (erityisesti: kaksikieliset ja ruotsinkieliset kunnat) asukkaiden kielellisten oikeuksien säilyminen kuntaliitosten yhteydessä.

Lakiin on lisätty säännökset:

a) kuntien selvitysvelvollisuudesta,

b) selvitysperusteista,

c) selvitysperusteista poikkeamisesta ja

d) kuntien yhdistymisen taloudellisesta tuesta.

Lain soveltamisen ajallinen rytmittyminen

Lain voimaantulo 1.7.2013 käynnistää välittömästi kuntien selvitysvelvollisuuden.

Selvityksille ja yhdistymisesityksille asetettu määräaika loppuu kuusi kuukautta sote-järjestämislain (sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskeva laki) hyväksymisestä eduskunnassa (tavoite: eduskunnan käsittelyssä keväällä 2013).

Mainitusta määräajasta voidaan hakea kunnan toimesta poikkeusta, joka riippuu yhdistymisselvityksen laajuudesta tai muulla vaativuusperusteella.

Mikäli kuntaliitos on tarkoitus toteutua vuonna 2015, on kuntaliitosselvitykset toimitettava valtiovarainministeriölle 30.4.2014 mennessä.

Hallinto- ja kuntaministerin pitämä esitys media-aamiaisella 27.6.2013

Lue esitys täältä.

Pressmeddelande på svenska

Finansministeriets pressmeddelande 102/2013

 

 

 

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuntarakennelaki, selvitysvelvollisuus, selvitysperusteet, selvitysperusteista poikkeaminen, kuntien yhdistymisen taloudellinen tuki, kielilain uudistukset

Hyvää ja Iloista Juhannusta - God och Glad Midsommar!

Perjantai 21.6.2013 klo 17:55 - Vesa-Matti Louekoski


Siuntion Perussuomalaiset ry toivottaa Hyvää ja Iloista Juhannusta kaikille jäsenilleen, siuntiolaisille ja ystävillemme ympäri Suomen!

Sannfinländarna i Sjundeå rf önskar God och Glad Midsommar till alla sina medlemmar, sjundeåbor och våra vänner runt i Finland!


Kristilliset ja muinaisuskontoon liittyvät juuret

Juhannusta vietetään kristillisen perinteen mukaan, Herran edelläkävijän ja kastajan, Johannes Kastajan syntymäpäivän kunniaksi.

Alun perin juhannus on ollut valon ja keskikesän juhla, jolla on omat muinaisuskontoon liittyvät juurensa.

Suomessa juhannus on myös yöttömän yön juhla, sillä aurinko ei laske Napapiirin pohjoispuolella lainkaan kesäpäivänseisauksena.

Suomen lipun päivä

Juhannus on myös virallisena liputuspäivänä erityinen, sillä se on Suomen lipun päivä!

Juhannuksena liputus on poikkeuksellinen. Liputus alkaa aattoiltana klo 18 jatkuen yhtäjaksoisesti juhannuspäivän iltaan klo 21 asti.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Kristna och förkristna rötter

Midsommardagen är enligt kristna traditioner den helige Johannes döparens dag.

Ursprungligen har midsommarfesten varit ljusets och midsommarens högtid med sina egna förkristna traditioner.

På de nordligaste bredgraderna, norr om norra polcirkeln, går solen inte ner under horisonten under midsommardagen. Det vill säga att det är ljust dygnet runt vid sommarsolståndet.

Finlands flaggas dag

Midsommardagen som en av de i officiella flaggdagar i Finland är också Finland flaggas dag. Därför midsommardagens flaggning börjar midsommaraftonen kl. 18 och slutar midsommardagen kl. 21.

hydrangeas.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Juhannus, Midsommar, Siuntion Perussuomalaiset ry, Sannfinländarna i Sjundeå

Suomen Perustalta uusi kirja: Euro vai ei?

Lauantai 15.6.2013 klo 10:24 - Mika Mäenpää

Suomen Perusta on julkaissut uuden kirjan nimeltään Euro vai ei?

Aiemmin Suomen Perusta on julkaissut kirjan Miten euroalue kehittyy?

Voit lukea molempia kirjoja klikkaamalla kirjan nimeä yllä olevasta tekstistä.

Lisää Suomen Perustasta löydät tästä linkistä: http://www.suomenperusta.fi/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Euro, Suomen Perusta

Kirkkonummelainen Pekka M. Sinisalo valittiin Perussuomalaisten puoluehallitukseen!

Maanantai 22.4.2013 klo 23:47 - Vesa-Matti Louekoski

Perussuomalainen –lehden verkkotoimituksen 20.4.2012 uutisen mukaan Perussuomalaisten puoluevaltuusto on valinnut uuden puoluehallituksen.

Toimikausi ulottuu seuraavan puoluehallituksen vuosikokoukseen saakka, keväälle 2014.

Valituiksi tulivat: Martti Eskola, Pirita Nenonen, Mikko Nurmo, Juhani Silpola, Pekka M. Sinisalo, Seppo Toriseva ja Raimo Vistbacka.

Edellä mainittujen lisäksi uuteen puoluehallitukseen kuuluvat myös puolueen puheenjohtajisto (Timo Soini, Hanna Mäntylä, Juho Eerola ja Reijo Ojennus), puoluesihteeri (Ossi Sandvik) ja eduskuntaryhmään kuuluva jäsen (Pirkko Ruohonen-Lerner).

Filosofian maisteri Pekka M. Sinisalo on Perussuomalaisten Uudenmaan piirin ja Kirkkonummen Perussuomalaisten puheenjohtaja. Hän on myös Kirkkonummen kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen 2. varapuheenjohtaja.

Kirkkonummelainen Pekka M. Sinisalo on ollut merkittävässä roolissa Länsi-Uudenmaan rannikkokuntien Siuntion, Inkoon, Raaseporin ja Inkoon Perussuomalaisten toiminnan tukemisessa.

Yhdessä lohjalaisen Perussuomalaiset rp:n järjestösihteerin Riikka Slunga-Poutsalon kanssa Pekka M. Sinisalo on Länsi-Uudenmaan alueen yksiä keskeisimpiä Perussuomalaiset rp:n paikallispoliitikkoja.

Onnittelut Pekka M. Sinisalolle!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Perussuomalaiset, puoluehallitus, Pekka M. Sinisalo

Kahden maan kansalainen ja perussuomalainen

Sunnuntai 14.4.2013 klo 9:19 - Vesa-Matti Louekoski

”Vaikka vaellus on vaivaista, minä vielä jaksan toivoa. Olen kahden maan kansalainen.” (SV 312)

Kristillissosiaalisuus ja käytännöllinen kansallismielisyys

Itse kunkin arvomaailmaan kuuluu monesti asioita, jotka ovat pääasiassa ihmisen oman hiljaisen arjen ja sydämen ”omia asioita”. Ulkopuolisille nämä arvoasiat näkyvät ja kuuluvat vain jonkinlaisina vivahteina, vilahduksina tai heijastuksina ulospäin.

Eivät nämä asiat ole kuitenkaan niin salaisia, etteivätkö ne silloin tällöin saattaisi myös pulpahtaa keskustelun aiheiksi.

Perussuomalaiseen arvomaailmaan kuuluvat olennaisena kristillissosiaaliset arvot, joka ei toki tarkoita sitä, että jokainen perussuomalainen kuuluisi Kirkkoon, uskonnolliseen yhdyskuntaan tai herätysliikkeeseen.

Kristillissosiaalisuus on jotakin sellaista, mikä kumpuaa kristillisen Kirkon vaikutuspiirissä (niin lännessä kuin idässäkin) aikojen saatossa kehittyneen kansakunnan, kuten suomalaisten, yhteiseen käsitykseen hyvästä ja pahasta, omastatunnosta ja oikeudenmukaisuudesta jne.

Kyse on siis sellaisesta, jota me jokainen suomalainenkin kannamme tiedostamatta sisällämme. Se on sitä, mikä ilmenee koko siinä sosiaalisessa ja yhteiskunnallisessa arjen todellisuudessa, joka välittää meihin kuhunkin palasen tästä alun perin kristinuskoon kuuluvasta arvomaailmasta.

Edellä vilahtivat käsitteet: kansakunta, suomalaisuus ja kristillisyys.

Eduskuntavaalien 2011 aikana Perussuomalaisten Työmies Matti Putkonen totesi (K24, Politiikka, ”Perussuomalaiset linjaavat itsensä kristillissosiaaliseksi puolueeksi”, 25.2.2011) muun muassa seuraavaa:

- Kristillisyys on meille tärkeä arvopohja, siitä lähdemme liikkeelle. On huolehdittava heikompiosaisista ihmisistä, kuten Raamattu opettaa … Lähdemme suomalaisesta työstä ja yrittämisestä ja oman maamme huono-osaisten auttamisesta. Jos tämän jälkeen aikaa ja rahaa riittää, huolehdimme myös maailman asioista.

Suomalainen yhteiskunta on monella tavalla vuorovaikuttava osa Eurooppaa ja muuta maailmaa. Suomi ja suomalaiset ovat olemassaolonsa ajan olleet osa Eurooppaa ja tulevat sitä olemaankin.

Suomi on myös Euroopan Unionin (EU) jäsenmaa, jonka mukanaan tuomat jäsenyyden ja erilaiset yhteistyön muodot Perussuomalaiset näkevät tärkeinä ja perusteltuina niin pitkälle kuin kaikki tämä kunnioittaa Suomen itsemääräämisoikeutta ja suomalaisten demokraattisia oikeuksia.

Perussuomalaiset haluavat olla siis käytännöllisen kriittisiä ja ongelmia silmiin katsovia suhteessaan EU:hun ja viime aikoina näkyvimmin eurokriisin varjolla tapahtuvaan yhä tiivistyvään EU-integraatioon.

Summa summarum:

”Perussuomalaiset ovat käytännöllisen kansallismielinen (pragmaattinen nationalismi) ja kristillissosiaalinen puolue.”

Osallistuminen ja kriittinen kiinnostus

Me Perussuomalaiset muodostamme käytännössä hyvin monista eri taustoista tulevien suomalaisten yksilöiden liikkeen, joita yksilöitä yhdistävät rakkaus omaan isänmaahan, kansakuntaan ja kristillisestä uskosta pohjimmiltaan kumpuaviin arvoihin.

Perussuomalaiset haluavat katsoa silmiin nimenomaan suomalaisen ihmisen – äidinkielestä ja etnisestä taustasta riippumatta – todellisuutta (!), emme haavekuvaa tai puoluepoliittisiin tarkoitusperiin valjastettua mielikuvitustodellisuutta.

Todellisuuden näkeminen edellytyksenä ovat:

”Halu osallistua ympäröivän elämän todellisuuteen ja kriittinen kiinnostus yhteiskunnallisiin asioihin.”

Tässä todellisuudessa erityinen katseemme kohdistuu nimenomaan suomalaisen yhteiskuntamme heikoimpiin, haavoittuvimpiin ja huono-osaisiin ihmisiin.

Haluamme arvostaa tavallisen suomalaisen tekemää työtä ja yksityistä yrittämistä, joka maassamme ja maailmassamme on yhä vähemmän arvostettua.

On todellista arkipäivää, että yhä useammat ihmiset joutuvat osaksi rahan ja järjestelmävallan sanelemaa todellisuutta, missä yksilöiden ihmisarvo muuttuu päivä päivältä toissijaisemmaksi.

Yhä harvempi suomalainen voi sanoa voivansa hyvin sen yhteiskunnallisen todellisuuden keskellä missä he elävät – riippumatta omasta koulutustasostaan ja ammattitaitoisuudestaan.

Liian monet kokevat elävänsä sumuisessa todellisuudessa, missä heitä ikään kuin vain ”viedään johonkin”. ”Kuka meitä vie, mihin meitä viedään ja miksi?”, ovat kysymyksiä, joihin on yhä vaikeampi antaa vastausta.

On ilmeistä, että me suomalaiset elämme keskellä yhteiskuntaa, jota johdetaan elitistisen vallan kulisseista ja kabineteista, mihin nähden demokraattinen vaikutusmahdollisuutemme on mainitun eliitin tarkoituksellisesti heikentämä.

Kansanvalta, demokratia, ja sen myötä kuuluva tavallisen suomalaisen ääni on hukkunut todellisuudessa eliitin johtaman näennäisdemokratian ja virkamiesvallan syövereihin.

Tämän kaiken mahdollistaa (oikeistolainen) rahan valta (eli ”ostettu” demokratia) ja (vasemmistolainen) järjestelmävalta, jotka molemmat ovat kuin saman lantin kaksi puolta.

Tämän vuoksi Perussuomalainen liike pyrkii murtamaan vanhoja valtarakenteita asettamalla ne kyseenalaisiksi, pyrkimällä pääsemään kiinni päätöksenteon todellisiin vaikuttimiin ja tuomaan suomalaisen kansan todellisen äänen esille demokraattisessa päätöksenteossa.

Perussuomalaisessa kritiikissä kuuluu se ”karheus”, joka on leimallista tavalliselle suomalaiselle kansalle.

Tämän vuoksi:

Perussuomalaisten esiintuoma yhteiskunnallinen kritiikki ei miellytä niitä, jotka ovat tottuneet vaientamaan epäkohtien esiintuojia tai elämään silmänsä ummistavassa ”kaikki on hyvin” -todellisuudessa!”

Perussuomalaisuus pyrkii kritiikillään rikkomaan yhteiskunnallisen tekopyhyyden, jonka taakse kätkeytyy ihmisarvoa, laillisuutta ja demokratiaa halveksuva poliittisen ja taloudellisen eliitin sekä virkamieseliitin harjoittama itsekkyys ja mielivalta.

Yhä suurempi osa ”tämän maan” kansalaisista riisutaan ”alastomiksi” elämänsä ”murhehuoneisiin”, missä he voivat vain odottaa ja toivoa.

Kristillissosiaalinen arvomaailma ohjaa meitä Perussuomalaisia tuomaan todellista ”vaatetta ja lohtua” näihin ”murhehuoneisiin” – tuomaan valon kajastusta ”toisesta isänmaasta”.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kristillissosiaalinen arvomaailma, käytännöllinen kansallismielisyys, kristilliset arvot, kriittisyys, demokratia

Kunnan järjestämät koulutukset uusille luottamushenkilöille

Maanantai 18.3.2013 klo 22:50 - Mäenpää, Louekoski, Savilahti

On ollut hienoa todeta, kuinka hyvin Siuntion kunta on hoitanut uusien luottamushenkilöiden koulutuksen.

Päätöksenteko

Viime tiistaina 12.3.2013 oli ensimmäinen osa kolmesta koulutuspäivästä, jonka aiheena oli päätöksenteko. Kouluttajana oli lakimies kuntaliitosta ja paljon tuli asiaa niin kuntalaista, päätöksenteosta sekä valtuusto- ja lautakuntatyöskentelystä.

Koulutuksessa selkeni monia asioita muun muassa valtuustotyöskentelyä koskien: aloitteen tekemisestä esteellisyyteen.

On äärimmäisen tärkeää saada tietoa uutena valtuutettuna esimerkiksi siitä, missä erilaisissa tapauksissa (esim. sukulaisuus, sidonnaisuudet) valtuutettu on esteellinen päättämään päätöksenteon kohteena olevista asioista.

Kunnan poliittisten päätöksentekoelinten roolit ja suhteet toinen toisiinsa hahmottuivat myös selkeästi. Erityisenä kohteena olivat luonnollisesti kunnan ylintä päätöksentekovaltaa edustava kunnanvaltuusto ja sen alaiset kunnanhallitus ja tarkastuslautakunta.

Kouluttaja korosti nimenomaan tarkastuslautakunnan riippumattomuutta kunnanhallituksesta. Tässä suhteessa onkin herättänyt hieman ihmetystä edellisen kunnanvaltuuston kokouksen tapahtumat eräiden pykälien käsittelyn kohdalla. Ks. esimerkiksi täältä.

Tarkastuslautakunta siis valvoo kunnanhallitusta ja sen alaisten virkamiesten toimintaa.

Talous

Tänään 18.3.2013 olivat sitten vuorossa talouspuolen asiat. Oli mielenkiintoista kuulla kuinka kunnan taloudessa on viime vuosina mennyt ja missä mennään nyt.

Kouluttajana oli Eero Laesterä ja hänen asiantunteva esityksensä sai allekirjoittaneet seuraamaan äärimmäisellä mielenkiinnolla koulutusta.

Siuntion talouden kehittymisen läpikäyminen loihti eteen mielenkiintoisia lukemia, jotka eivät vuoden 2011 positiivisten lukujen jälkeen näyttäneet enää mairittelevilta.

Siuntion sosialidemokraattien Arja Alho (kunnanvaltuuston pj) ilmaisi tilaisuudessa sen miten ainakaan nykyinen Siuntion sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestely ei tule halvemmaksi kuin entinen Lost-järjestely.

Tämä on varmasti totta.

Mutta toteamus vaikuttaa oudolta, kun muistaa Siuntion sosialidemokraattien edellisen valtuustokauden valtuustoryhmän puheenjohtajan 23.4.2012 valtuustokokouksen hieman oudon jäämisen ainoana ryhmästään laittomaksi todettuun äänestykseen Lohja-liitoksesta. Tämä johti tunnetusti Siuntion ajautumiseen ulos Lohja-liitoksesta ja lopulta Lohjan kautta kokonaan hankittavista sosiaali- ja terveyspalveluista.

Samoin Siuntion sosialidemokraatit olivat vahvasti kannattamassa vuoden 2012 lopulla yksimielisesti kunnanhallituksessa Siuntion jo kalliiksi todettua suorahankintaratkaisua terveyskeskuksen vastaanottopalveluiden ulkoistamiseksi Doctagon Oy:lle.

Joka tapauksessa Laesterän kokemus ja ote asioihin oli luottamusta herättävä!

Ilmaan jäikin selvä toive saada hänet useammin Siuntioon.

Kaavoitus- ja maankäyttö

Vielä on tulossa kolmas koulutuspäivä jonka aiheena tulee olemaan kaavoitus –ja maankäyttö.

Kaavoitukseen liittyen on kunnanhallituksessa vastikään tehty päätös (KH § 46) koskien kuntakeskuksen ydinalueen kehittämistä ja rautatien pohjoispuolisen alueen yleiskaavoitusta.

Siuntion Perussuomalaisten kunnanhallituksen jäsen teki edellä mainitussa kokouksessa vastaehdotuksen esittelijän hieman muuttamaan pohjaehdotukseen. Syynä tähän oli se, että pitkästäkään prosessista huolimatta esiteltävä asia ei ollut valmis esiteltäväksi. Koska vastaehdotus (asian palauttaminen takaisin valmisteluun) ei saanut kannatusta, mainittu jäsen jätti päätöksestä eriävän mielipiteensä.

Hyvät koulutusjärjestelyt!

Ei voi kuin todeta, että Siuntion kunta on järjestänyt hyvin koulutukset ja huomioinut koulutuksissa uudet luottamushenkilöt.

Kiitos siitä järjestäjille sekä kouluttajille!

Tietoa on otettava vastaan silloin kun sitä on tarjolla. Perehdytys helpottaa omaa työskentelyä.

Tämän pohjalta jokaisen luottamushenkilön on hyvä ryhtyä hankkimaan lisää tietoa ja käytännön kokemusta asioista.

Oppia ikä kaikki, eikä tietoa ja koulutusta saa koskaan liikaa.

 

Mika Mäenpää, valtuutettu

Vesa-Matti Louekoski, valtuutettu

Mika Savilahti, varavaltuutettu

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koulutus, Siuntio, kaavoitus

Siuntion kunnan lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta

Torstai 7.3.2013 klo 19:44 - Vesa-Matti Louekoski

Siuntion kunnanvaltuusto hyväksyi täysin yksimielisesti (!) kokouksessaan 25.2.2013 kuntamme lausunnon kuntarakennelakiluonnokseen.

Tämä yksimielisyys oli suuri saavutus Siuntion kunnan korkeinta päätäntävaltaa käyttävälle kunnanvaltuustollemme, joka yksimielisyys antaa merkittävän painoarvon kuntarakennelakiluonnokseen annettavalle lausunnolle.

Lausunto kuntarakennelakiin on Siuntion kohdalla luonteeltaan yleinen lausunto lakiluonnoksesta, jonka johdosta kunnanvaltuusto katsoi aiheelliseksi olla lausumatta nimeltä mitään kuntaa. Kunnanvaltuusto asettui siten tässä asiassa kunnanhallituksen kokouksessa 11.2.2013 muotoillun pohjaesityksen linjoille.

Muutenkin pohjaehdotukseen tehtiin hyvässä hengessä lisäys, joka toi esille julkisten hyvinvointipalveluiden/lähipalveluiden järjestämistä koskevan näkemyksemme. Tästäkin asiasta tosin pohjaehdotus mainitsee epäsuorasti siten, että valtiovarainministeriön virkamiesten lukiessa lausuntoa he saattavat tulla väistämättömään johtopäätökseen siitä, mitä mieltä kuntamme on kuntarakennelain ja palvelurakenneuudistuksen välisestä yhteydestä.

Vaikka lausunnon antamishetkellä Siuntionkin kunnanvaltuusto oli palvelurakenneuudistuksen keskeneräisyyden vuoksi pelkästään arvailujen varassa, ei Siuntion näkemys julkisten hyvinvointipalveluiden järjestämisestä jäänyt epäselväksi.

Tehtävä lausunnon antamiseksi, nimenomaan kuntarakennelakiluonnokseen valinneessa kuntauudistuksen kaikkien rinnakkaisten hankkeiden epätahtisuudessa ja keskeneräisyydessä, oli myös Siuntiolle, kuten lukemattomille muillekin kunnille jakomielisen vaikea.

Kuten tiedämme, on ympäri Suomen kuntia ilmennyt täysin aiheellista napinaa siitä, että valtio pyrkii sanelemaan, missä sanelupolitiikassaan se vielä pyytää kuntia ottamaan kantaa valtion itsensä keskeneräisiin hankkeisiin. Olo kuntapäättäjillä ja kuntien virkamiesjohdolla on ollut lievästi sanottuna loukkaantunut – aiheesta – koska valtio antaa itsestään äärimmäisen epämääräisen kuvan.

Kuntauudistus kaikkine hankkeineen on omiaan alistamaan kuntien itsenäistä päätösvaltaa ja kunnallista itsehallintoa. Valtion hutiloiva ote korostaa entisestään valtion piittaamattomuutta kuntademokratiaa ja viimekädessä yksittäisiä kansalaisia kohtaan.

Siuntion kunnanvaltuuston päätös lausunnosta kuntarakennelakiluonnokseen

Edellä annetun johdantotekstini saattelemana siteeraan seuraavassa Siuntion kunnanvaltuuston kokouksen 25.2.2013 pöytäkirjan kohdasta KV § 37 ilmenevää yksimielistä päätöstä koskien lausuntoa kuntarakennelakiluonnokseen.

Kunnanvaltuuston valtiovarainministeriölle 7.3.2013 mennessä annettavaksi tarkoitettu lausunto on seuraava:

Kunnanvaltuusto antaa valtiovarainministeriölle kuntarakennelakiluonnoksesta seuraavan lausunnon:

Kuntarakenteen kehittämisen näkökulmasta voidaan yleisesti ottaen pitää perusteltuna kuntajakolain muuttamista niin, että lakiin lisätään säädökset kuntien selvitysvelvollisuudesta, selvitysperusteista ja niistä poikkeamisesta. Lain nimikkeen muuttamista kuntarakennelaiksi voidaan myös pitää perusteltuna.

Kuntarakennelain ohella samaan aikaan tehdään asiaan oleellisesti vaikuttavia selvityksiä Sote–palveluiden uudistamisesta ja metropolialueen kuntien organisoimisesta. Kunnat joutuvat antamaan lausuntonsa kuntarakennelaista tilanteessa, jossa kunnan tulevaisuuteen vaikuttavat muut selvitykset ja uudistushankkeet ovat vielä vireillä ja joitten yhteisvaikutuksia on vaikea ennakoida kuntarakenteen kannalta.

Selvitysvelvollisuus ja selvitysperusteet

Lakiehdotuksen mukaan kunnalla on velvollisuus selvittää kuntien yhdistymistä, jos yksikin kolmesta selvitysperusteesta osoittaa selvitystarvetta 1) väestöpohja, 2) työpaikkaomavaraisuus, työssäkäynti ja yhdyskuntarakenne ja 3) kunnan taloudellinen tilanne. Kunta ei kuitenkaan ehdotuksen mukaan voi jättäytyä selvityksen ulkopuolelle, vaikka se ei täyttäisikään selvitysperusteita, mikäli alueella ei muutoin ole saavutettavissa lain edellytykset täyttävää toiminnallista kokonaisuutta.

Koska selvitysperusteet on laadittu siten, että lähes kaikki kunnat ne täyttävät ja ottaen lisäksi huomioon lakiehdotuksen ehto siitä, että alueellinen toiminnallinen kokonaisuus joka tapauksessa laukaisee selvitysvelvollisuuden, on kuntien yhdistymisten selvittämistä pidettävä käytännössä varmana.

Kuitenkin erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistuksen suuntaviivojen ollessa auki on vaikea ottaa kantaa kuntarakenteen muuttamisen edellytyksiin ja hyötyihin.

Uudistuksen ohjaaminen ja seuranta

Lakiehdotuksen mukaan kuntien tulee ilmoittaa 30.11.2013 mennessä, minkä kunnan tai kuntien kanssa se selvittää kuntien yhdistymistä. Varsinainen yhdistymisselvitys tulee tehdä 1.4.2014 mennessä.

Selvityksen tekemiselle ja siihen mahdollisesti perustuvalle yhdistymistä koskevalle esitykselle annettua neljän kuukauden määräaikaa ei voida pitää riittävänä. Perusteellisten ja monipuolisten selvitysten tekemiselle sekä selvitysten pohjalta käytävälle riittävän laajalle kuntalaiskeskustelulle on annettava enemmän aikaa. Lisäksi myös päätöksentekijöille on varatta riittävä aika selvitykseen perehtymiselle ja selvityksestä käytävälle keskustelulle. Myös varsinaiselle päätöksenteolle on varattava tarvittava aika.

Yksittäisellä kunnalla on myös ainutlaatuinen alueellinen toimintaympäristö (naapurikunnat), missä tapahtuvien kuntaliitosvalmiuksien ja vastaavan demokraattisen tahtotilan muutokset voivat vaikuttaa riittävän aikataulutuksen muotoutumiseen. Tämä seikka tulisi huomioida mahdollisena tekijänä optimaalisen kuntaliitoksen tai muun vastaavan ratkaisun hahmottumisessa asetettujen määräaikojen jonkin asteisena ajallisena joustovarana ilmeten.

Valtioneuvoston toimivalta päättää kuntajaon muuttamisesta

Kuntaliitosten tulee pääsääntöisesti perustua vapaaehtoisuuteen ja kuntien valtuustoilla tulee säilyttää itsenäinen päätösvalta päättää mahdollisista kuntaliitoksista.

Yksittäisen kunnan alueellisen, kulttuurisen ja kielellisen eheyden säilymisen arvioimiseksi ja turvaamiseksi mainittu itsenäinen päätösvalta takaisi myös parhaimman käytettävissä olevan asiantuntemuksen hyödyntämisen.

Henkilöstön asema

Henkilöstö palvelussuhdeturvan takaamista ja erityisen irtisanomissuojan säätämistä yhdistymistä seuraaville vuosille voidaan pitää tarkoituksenmukaisena ja erityisesti henkilöstön työhyvinvoinnin ja työmotivaation säilymisen näkökulmasta perusteltuna.

Kuntien yhdistymisen taloudellinen tuki

Lähtökohtaisesti kuntaliitosten tulisi jo itsessään tuottaa liitoskunnille taloudellista hyötyä ja tehokkuutta. Tästä näkökulmasta yhdistymisavustuksia voitaisiin pitää periaatteellisessa mielessä vähemmän tarpeellisina. Toisaalta kuntaliitokset kuitenkin käytännössä yleensä ovat kuntaliitosten jälkeisinä ensimmäisinä vuosina aiheuttaneet uuden kunnan menojen kasvua, jolloin on tarkoituksenmukaista kompensoida tätä kuntaliitoksen järjestelyistä aiheutuvaa menojen kasvua valtion yhdistymisavustuksilla.

Lähipalveluiden turvaaminen kuntalaisille

Kuntarakenneuudistuksen suurin merkitys kuntalaisille on, miten lähipalvelut järjestyvät. Kunta pitää tärkeänä laadukkaiden lähipalveluiden turvaamista kuntalaisille kahdella kielellä. Kuntalaisten tasavertaisen kohtelun perusteella kaikilla kuntalaisilla tulisi olla yhtäläiset mahdollisuudet julkisiin hyvinvointipalveluihin eli lähipalveluihin. Lähipalveluiden saatavuuden ohella tuleekin huomioida myös saavutettavuus. Palvelukokonaisuuksia tulisi arvioida tulevaisuudessakin säännöllisesti sekä kuntaorganisaation sisällä että vuorovaikutuksessa kuntalaisten kanssa.

Ponsi

Siuntion kunnanvaltuusto hyväksyi myös edellä mainitussa pykälässä yksimielisesti kuntamme demokraattisen päätöksentekojärjestelmän sisäisenä ohjenuorana toimivan seuraavan ponnen:

Hyväksyessään Siuntion kunnan lausunnon kuntarakennelaista valtuusto painottaa lähipalveluiden merkitystä kaikissa niin kuntarakenne- kuin sosiaali- ja terveydenhuollon aluejakouudistuksissa. Siuntiolaisten lähipalvelujen turvaaminen edellyttää vähintään nykyistä asukaspohjaa. Kunnan jakamiselle – jota joissakin valtiovallan kaavailluissa on esitetty – ei ole kielellisiä eikä palveluiden järjestämiseen liittyviä perusteita.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siuntio, lausunto kuntarakennelakiluonnoksesta

Kansalaisaloite: Ruotsi vapaaehtoiseksi

Maanantai 4.3.2013 klo 21:08 - Vesa-Matti Louekoski

Kansalaisaloitelaki – uusi valtiollisen tason vaikuttamiskeino

Suomessa astui voimaan kansalaisaloitelaki 1.3.2012 alkaen, joka laki mahdollistaa uuden valtiollisen tason vaikuttamiskeinon eli kansalaisaloitteen.

Kansalaisaloite antaa kansalaisille mahdollisuuden saada aloitteensa eduskunnan käsiteltäväksi. Uusi järjestelmä edistää ja tukee vapaata kansalaistoimintaa vahvistaen kansalaisyhteiskuntaa, missä eri väestöryhmät osallistuvat ja vaikuttavat aktiivisesti yhteiskunnan kehittämiseen.

Perustuslain uuden säännöksen mukaan vähintään 50 000 äänioikeutetulla Suomen kansalaisella on oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi.

Kansalaisaloite voi sisältää joko lakiehdotuksen tai ehdotuksen lainvalmisteluun ryhtymisestä.

Kansalaisaloitetta tukevat allekirjoitukset eli kannatusilmoitukset on kerättävä kuuden kuukauden kuluessa. Ne kerätään paperilla tai sähköisesti tietoverkossa.

Lähde: kansalaisaloite.fi, Ohjeet, Yleistä kansalaisaloitteesta

Kansalaisaloite: Ruotsin kieli valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla

Vapaa Kielivalinta ry, Kokoomuksen Nuorten Liitto, Perussuomalaiset Nuoret ja Suomalaisuuden Liitto ovat toimineet vireille panijoina kansalaisaloitteessa ruotsin kielen vapaaehtoisuudesta.

Lähde: Ruotsi vapaaehtoiseksi – kaikkien suomalaisten hyvinvointietu

Kyseisen kansalaisaloitteen kannatusilmoitusten keräys on aloitettu kansalaisaloite.fi–palvelussa maanantaina 4.3.2013.

Aloitteen muotona on ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä (Oikeusministeriön asianumero, OM 34/52/2013).

Aloitteen sisältö on seuraava: ”Esitämme, että hallitus ja eduskunta ryhtyvät toimiin ruotsin kielen opiskelun muuttamiseksi vapaaehtoiseksi. Kieli- ja koulutuspolitiikan pitää turvata, että ne oppilaat jotka eivät opiskele ruotsia, eivät joudu jatko-opintojen ja työuran suhteen epätasa-arvoiseen asemaan suhteessa ruotsia opiskeleviin. Minkään kouluasteen tutkinnoissa ei pidä vaatia ruotsin kielen osaamista. Julkiset palvelutehtävät on järjestettävä niin, että suomenkielinen voi ruotsia osaamatta toimia julkisissa tehtävissä ja ruotsinkieliset saavat hyvää palvelua niiltä, joiden kielitaito perustuu vapaaehtoiseen ruotsin opiskeluun.”

Lähde: kansalaisaloite.fi, Selaa kansalaisaloitteita, Käynnissä, 4.3.2013, Ruotsin kieli valinnaiseksi oppiaineeksi kaikilla kouluasteilla

Lisää tietoa ja aloitteen allekirjoittaminen

Voit lukea lisää tietoa edellä mainitusta kansalaisaloitteesta ja allekirjoittaa kansalaisaloitteen täältä:

http://ruotsivapaaehtoiseksi.fi/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kansalaisaloite, ruotsin kieli, valinnaisuus

Siuntion uuden valtuuston starttimoottori pelitti!

Tiistai 15.1.2013 - Vesa-Matti Louekoski

Siuntion uusi kunnanvaltuusto kokoontui maanantaina 14.1.2013 ensimmäiseen valtuustokokoukseensa ja valitsi yksimielisen hyvässä hengessä Siuntion kunnan luottamushenkilöt aikaisemmin allekirjoitetun luottamushenkilövalintoja koskevan sopimuksen mukaisesti.

Kokouksen aloitti valtuuston vanhin Mikael Westermarck (sit.), joka piti lyhyen puheen. Westermarck korosti puheessaan sitä, että asiat voivat riidellä keskenään mutta henkilökohtaisuuksiin ei ole tarvetta mennä.

Kokous eteni ripeästi ja ilman soraääniä.

Tehtyjen valintojen mukaisesti Siuntion Perussuomalaisten saivat seuraavat luottamuspaikat:

- Vesa-Matti Louekoski (valtuutettu), kunnanhallituksen jäsen (2013-2014)

- Mika Mäenpää (valtuutettu), perusturvalautakunnan jäsen (2013-2016)

- Marko Mäenpää, kiinteistötoimitusten uskottu mies (2013-2016)

- Vesa-Matti Louekoski, vammaisneuvoston jäsen (2013-2016)

- Sinikka Hussi, vammaisneuvoston varajäsen (2013-2016)

Kunnanhallituksen puheenjohtajaksi valittiin Merja Laaksonen (r.).

Kokouksen päätteeksi kahden valtuutetun taholta jätettiin yhteensä seitsemän (6+1) valtuustoaloitetta.

Paikalla valtuustokokouksessa oli myös varavaltuutettumme Mika Savilahti, joka oli näin valmistautumassa edessä oleviin tehtäviinsä.

Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Siuntio, uusi kunnanvaltuusto, luottamushenkilövalinnat, Siuntion Perussuomalaiset

Lohjan Perussuomalaiset jatkavat kokeneissa käsissä!

Lauantai 5.1.2013 - Vesa-Matti Louekoski

Lohjan Seudun Perussuomalaiset ry kokoontui sääntömääräiseen syyskokoukseensa joulukuun alussa.

Istuva puheenjohtaja Riikka Slunga-Poutsalo, joka oli myös Lohjan kunnallisvaalien 2012 ehdoton äänikuningatar, ilmoitti luopuvansa puheenjohtajan tehtävistä keskittyäkseen Perussuomalaisten kannatuksen hurjan nousun myötä hartioille laskeutuneiden painoarvoltaan merkityksellisten tehtävien, kuntalaisten asioiden, hoitamiseen.

Riikka Slunga-Poutsalo on kokenut politiikan toimija, joka on vuosien ajan vaikuttanut merkittävällä työpanoksellaan laajan toiminta-alueella Perussuomalaisten puoluetoiminnan tienraivaajana.

Siuntion Perussuomalaiset ry:n kannalta Riikka Slunga-Poutsalo on oman tienraivaajatehtävänsä ansioista mitä merkityksellisin henkilö. Hän oli se henkilö, joka toimi paikallisyhdistyksemme toiminnan alkukipinän varsinaisena sytyttäjänä ja innostuksen lähteenä.

Paikallisyhdistyksemme on Riikalle ja Lohjan Perussuomalaisten monille toimijoille kiitollinen siitä rakentavasta yhteistyöstä ja tuesta, jota ilman haastava vaalityöskentely ei olisi ollut mahdollista.

Läntisen Uudenmaan alueen Perussuomalaisten paikallisyhdistykset Kirkkonummella, Lohjalla, Siuntiossa, Inkoossa, Raaseporissa ja Hangossa luottavat yhteistyön voimaan. Se on ollut energiamme ja siitä sisäisestä todellisuudesta keskuudessamme ammennamme myös jatkossa voimia alueelliseen työhömme. Tämä on kaikkien paikallisyhdistysten ja alueemme puoluetoiminnan yksi kivijalka, joka ei ole horjutettavissa!

Riikan kokeneista käsistä Lohjan Perussuomalaiset ry:n puheenjohtajaksi syyskokous valitsi Matti Johanssonin (71), joka on äärimmäisen kokenut järjestötoiminnan konkari.

Sydämelliset onnittelut uudelle puheenjohtajalle Matti Johanssonille! 

Järjestötoiminnan periaatteiden hahmottamisen kyky ja elämän kokemuksen tuoma viisaus ovat asioita, joita ei korvaa mikään.

Valinta osoittaa myös sitä, mitä on esimerkillinen poliittinen viisaus. Siinä missä yhteiskuntamme tuntuu luottavan erilaisten mielikuvitushahmojen, narsististen ja "teflonimagoonsa" ihastuneiden sekä julkisuushakuisten poliittisten johtajien voimaan, Lohjan Perussuomalaiset ovat näyttäneet esimerkkiä valitsemalla kokemuksen ja viisauden johtoonsa.

Perussuomalaiset eivät halua mennä itsekkään "trendipellepolitiikan" virran mukana. Niin sanottujen vanhojen puolueiden poliittista johtoa värittävät jo kyllästymiseen saakka henkisen narsismin ilmentymät.

Perussuomalaisten Uudenmaan piirin tuki ja läntisen Uudenmaan paikallisyhdistysten yhteistyötä on hyvä jatkaa eteenpäin. Kunnallisvaalit 2012 antoivat meille siihen hyvää kokemusta ja kuntalaiset eri puolilla painoarvoltaan suuren tuen.

Politiikan tekeminen sen eri tasoilla on pitkäjänteistä työtä, jonka tulokset näkyvät joskus vuosienkin päästä.

Yhdessä on hyvä jatkaa toinen toisistamme välittäen ja toisiamme tukien.

Puolueemme kristillissosiaaliset arvot antavat meille inhimillisen todellisuuden keskellä ainutlaatuisen voiman kohdata elämä ympärillämme kaikissa sen muodoissaan!

 

2 kommenttia . Avainsanat: Lohjan Perussuomalaiset, puheenjohtaja, syyskokous, Matti Johansson

Uusi vuosi 2013: Poliittisen ja taloudellisen eliitin kylmyys laittaa kansamme koville!

Tiistai 1.1.2013 - Vesa-Matti Louekoski, puheenjohtaja, Siuntion Perussuomalaiset ry

Uusi vuosi 2013 on koittanut!

Vuosi 2013 tuo eteemme taas monia haasteita, joiden keskelle hallituksemme pakkouudistuspolitiikka ajaa yhteiskuntaamme.

Hallituksen ja Suomen kansan käsitykset oikeudesta ja kohtuudesta tuntuvat elävän päivä päivältä kauempana toisistaan.

Kohtuullista ja oikeudenmukaista tai ei, silti hallituksemme rankaiseva miekan kärki osoittaa omaa kansaamme kohtaan.

Monet rakenteelliset uudistushankkeet, kuten kuntauudistus ja sote-uudistus odottavat edessämme. Ne luovat kuntalaisten ja päättäjien mieliin monia kysymysmerkkejä ja epävarmuudentuntoja.

Pääministeri Jyrki Katainen on viimeaikaisissa kannanotoissaan tuonut esille yhteiskunnallisten rakenneuudistusten tarpeellisuuden, koska valtion kassa pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskuntamme ylläpitämiseksi on ehtymässä.

Hyvinvointiyhteiskunta?

Olisiko syytä olla jo vihdoin rehellinen? Onko leipäjonojen, kasvavan köyhyyden ja pitkäaikaistyöttömyyden värittämä yhteiskuntamme pikemminkin pahoinvointiyhteiskunta?

Kysykäämme tätä asiaa käsi sydämellä!

Hallitusvallan tekemiä ratkaisuja voi vain ihmetellä.

Vastikään meni sivu suun STX Turun telakan laivatilaus. Jyrki Kataisen hallitus ei osaa muuta kuin selvitellä ja selitellä, kuinka se mielestänsä teki kaikkensa tilauksen saamiseksi Suomeen.

Selityksiä. Niitä me olemme Jyrki Kataisen hallitukselta tottuneet saamaan. Osa niistä on jo romuttunut omaan mahdottomuuteensa ja tyhjänpäiväisyyteensä.

Se mikä Ranskalle, EU:n toiselle "ydinvallalle", oli mahdollista laivateollisuuden tukemisessa, ei ollut EU:n toiselle jäsenmaalle, Suomelle, "luvallista".

Kuinka on mahdollista, että valtiomme rahat riittävät avokätisesti eurokriisin hoitotoimien miljardisitoumuksiin mutta hallitukselta ei heltiä näihin sitoumuksiin nähden mitätöntä summaa suomalaisten työpaikkojen säilyttämiseksi?

Globalisaation asettamat markkinataloudelliset ehdot ovat kovia kaikille EU-maille. Silti voimme hyvällä syyllä ihmetellä, kuinka Jyrki Kataisen hallitus mieluummin ummistaa silmänsä omalle kansallemme ja syytää rahojaan eurokriisin hoitamiseen. Tämä kriisi on pohjimmiltaan holtittomien velanantajien ja velanottajamaiden hallitusten syytä.

Eurokriisin varjolla demokratiaa, kansanvaltaa, ollaan salakavalasti tekemässä "tarpeettomaksi". Suunta on yhä kasvavalla vimmalla kohti tiiviimpää EU-integraatiota. Tämän jo valtapiireissä ääneenlausutun mutta mediamme suurelti peittelemän liittovaltiokehityksen todellisuus on yhä kasvottomampi ja etäämmällä tavallisesta kansasta. Valtaa ollaan siirtämässä ilman demokraattista mandaattia valitulle EU-komissiolle ja sen varjoissa elävälle taloudelliselle ja poliittiselle huippueliitille.

Valta siirtyy näkymättömiin käsiin ja kauemmas kansasta. Tätä samaa on myös hallitus toteuttanut salaamalla systemaattisesti eduskunnalta demokraattisen päätöksenteon kannalta välttämätöntä tietoa. Miten on sitten mahdollista, että eduskunta voisi tehdä sille kansan antamalla valtakirjalla aitoja demokraattisia päätöksiä? Ei mitenkään! Demokratian, kansanvallan, halveksunta on saavuttamassa ennen näkemättömät mittasuhteet. Suunta on kohti pahempaa.

Kuntataloutemme tulee väistämättä ottamaan vastaan niitä iskuja, joita hallituksemme yhä ihmeteltävämmät "arvovalinnat" tulevat aiheuttamaan.

Kun Suomen taloudellinen ja poliittinen eliitti osoittavat yhä kasvavaa kylmyyttä Suomen kansaa kohtaan, me tulemme tarvitsemaan toinen toisiamme.

Uusi Vuosi 2013 tulee tietämään meille haasteita mutta kohdatkaamme ne yhdessä, toinen toisistamme välittäen ja huolta pitäen.

Perussuomalaiset haluavat taistella sen eteen, että demokraattinen päätöksentekojärjestelmä ei voi sulkea korviansa ja ummistaa silmiänsä Suomen kansan todellisille tarpeille ja ihmiskohtaloille!  

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: uusi vuosi 2013, yhteistyö, yhteisöllisyys

Ulkopoliittista avoimuutta vain omiin tarpeisiin

Lauantai 15.12.2012 - Vesa-Matti Louekoski

Onhan näitä kaikenlaisia ristiriitaisia ulostuloja ollut paremmissakin piireissä. Talviurheilulajit lienevät yksiä kuuluisimpia areenoita tämänkaltaisille ulostuloille. Jäädään kiinni ”housut kintuissa” ja naamasta se kyllä näkyy mutta sanat ovat kuin muusta maailmasta.

Kuten hiihtourheilussakin niin myös politiikassa totuuden sanominen ja myöntäminen tekee kipeää. Viimeiseen saakka on töppäyksensä kiellettävä ja anteeksi ei varmasti pyydetä, saatikka myönnetä, että hieman liian summittaisia lausuntoja tuli annettua. Reaktiot ympäröivässä maailmassa ovat monesti sen mukaiset.

Mitä korkeampi on poliittisen päättäjän asema, sitä suurempi kerroin tulee virhelausuman eteen. Ja nykyinen globaali tiedonkulun helppouskin tuo oman lisänsä soppaan.

Siispä: ”Olisikohan toisinaan paljon parempi oma virheensä tunnistaa ja tunnustaa sekä anteeksipyyntö suustansa ponnistaa?”. Ei se käy, ei ainakaan ulkoasiainvaliokunnan varapuheenjohtaja Pertti Salolaiselle (kok) etenkään Yhdysvaltain juutalaisyhteisössä lausumallaan aiheuttamansa kohun tiimoilta.

Neuvostoliitto rajoitti Salolaisen sananvapautta

Perjantaina 14.12.2012 Salolainen summasi Yle Radio 1 Ykkösaamun haastattelussa pienen tauon jälkeen edellä mainitun kohun hänelle aiheuttamia ajatuksia, tuntemuksia ja reaktioita.

Salolainen kertoo asian selvästikin oman sananvapautensa näkökulmasta ja toteaa pitävänsä ”kiinni sananvapaudestaan nyt ja jatkossa”. Hän toteaa edelleen kärsineensä Neuvostoliiton aikana Suomessa ilmenneistä sananvapauden rajoituksista, jonka vuoksi hän kokee järkyttyneensä lausumansa aiheuttamista reaktioista. Kohun mittasuhteet Salolainen arvioi törkeiksi ja reaktiot käsittämättömäksi typeryydeksi ja tyhmyydeksi. Salolaisen kommenteissa on myös merkillepantavaa hänen kantansa siihen kuinka tärkeää on avoin keskustelu Suomessa myös ulkopolitiikkaa koskien.

Höpö höpö –tilin kohu ei vaikuta Salolaiseen

Ykkösaamulle antamassaan haastattelussa Salolainen esittää vakaan käsityksensä siitä, että koko kohu menee pelkän höpö höpön –tiliin. Asia ei vaikuta häneen mitenkään ja lausumiaan Salolainen ei muuta.

Jos olen rehellinen, niin ei Salolaisen omaa reaktiota hänen itsensä harjoittaman ulkopoliittisen avoimuuden aiheuttamaan kohuun voi pitää edellä mainittujen laatusanojen mielessä mitenkään vähäpätöisenä.

Salolainen piti aikaisemmin valtioviisautena tiedon salailua kansalta

Salolaisen käsitys suomalaisen yhteiskunnan ulkopoliittisen keskustelun avoimuudesta on hieman outo, kun peruutetaan ajassa taaksepäin.

Pertti Salolainen oli merkittävä neuvottelija Suomen EU-jäsenyysneuvotteluissa. Suomen EU-jäsenyyspäätös ja sitä edeltänyt vuoden 1994 ”myönteinen” EU-kansanäänestyksen tulos johtivat Suomen EU-jäsenyyteen. Sitä eivät kuitenkaan suurin osa eduskuntaa ja Suomen kansaa tienneet, että päätös EU-jäsenyydestä johti Suomen automaattisesti myös rahaliittoon osallistumiseen (EMU-sidos) ja markasta luopumiseen.

Pertti Salolainen oli mitä ilmeisimmin eräs edellä mainitun asian tietäjistä ja salailijoista, koska hän Nykypäivä-lehden haastattelussa (24.3.2005), kertoi markasta luopumisesta seuraavaa:
”Onneksi markan katoamisesta ei puhuttu... Jos silloin olisi sanottu, että markka häviää, olisimme takuulla hävinneet kansanäänestyksen, Salolainen uskoo. Hän pitää myös valtioviisautena sitä, ettei euroa alistettu kansanäänestykseen…”.

Minusta Salolainen tällä kommentillaan pikemminkin irvailee suomalaisen yhteiskunnan ulkopoliittisen keskustelun "avoimuudella"! No, ei Salolainen suinkaan ollut ainoa, joka asian paljasti – kaikki eivät kuitenkaan pitäneet salailua valtioviisautena.

Johtopäätöksiä?

Todettakoon, että suomalaisen poliittisen eliitin sanomisista ja tekemisistä on sula mahdottomuus mennä tekemään mitään varsinaisia johtopäätöksiä.

Kuinka niin? Siksi niin, että sellaisen ”Kremlin muurin” takana he saavat puuhastella, että ainoastaan pientä ”valoa ikkunassa” on aina kulloinkin nähtävissä ja sekin yläilmoista, kun sille päälle sattuu.

Siispä kysymysleikki.

Onko niin, että Salolaiselle vaatimus sananvapaudesta ja ulkopoliittisen keskustelun avoimuudesta on pikemminkin veruke kuin hänen poliitikon luonnettansa todellisuudessa kuvaava ominaisuutensa?

Onko niin, että Salolaiselle ulkopoliittinen avoimuus on paikallaan vain silloin, kun hänen oma töppäyksensä onnistuu saamaan hänet laajamittaisen kohun ”silmään”?

Onko niin, että Salolaiselle ulkopoliittinen avoimuus on täysin tarpeeton silloin, kun kokonaiselta Suomen kansalta on salattava oikein elitistien salakerhon ”valtioviisaudella” ulkopoliittisten sopimusten todellinen luonne: joutuminen osaksi pakkorahaliittoa, joka on luotu menemään päin honkia ja tavallisen kansan kukkarolle kalliiksi käyvää kohua, minkä varjolla menetetään itsenäisyys ja joudutaan osaksi EU-liittovaltiota.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Salolainen, Kokoomus, ulkopolitiikka, avoimuus, juutalaiset, EU

Vanhemmat kirjoitukset »